About Me

BACA : Novel Kita Suka Sama Suka

Assalamualaikum. Hai semua... :)
Okay... Sorry, tuan punya blog baru nak kenalkan diri... ^_^


Biodata Cik Ct


Nama (FB)  : Ct Roxalynna NH 

Nama Pena : Roxalynne (cerpen) / Ct Roxalynna (novel/blog) / Ct Roxalynna NH (Google+)

Lahir Pada : 23 Mei 1993 M bersamaan 2 Zulhijjah 1413 H

Tinggal Di : Johor, Malaysia.

aku duk kampung ja,  belum pernah merasa g luar negara..
Luar negeri je pernah merasa gi beberapa kali...
Tu pun lepas habis SPM, kena duk hidup berdikari~
Hahaha
 *bengong aku la tulis gni*
*maaf2, Ct tulis ni di kala kebengongan sikit.huhu*

Anak ke :
5 daripada 5 beradik
(bongsu lattew maksudnya~ ^^)

Pendidikan :

SK Pusat Bandar (2000 - 2005)

SMK Lokman Hakim (Jan. - Mac 2006)

SMK Simpang Renggam (April 2006 - Dis. 2010)

Kolej Matrikulasi Selangor, Banting, Selangor (2011-2013)
{ PDT Modul 1 : Kimia, Fizik, Biologi, Matematik Sains}
-awalnya ditawarkan Modul 2 (Sains Komputer menggantikan Biologi) tapi aku tukar selepas 2 minggu
*menyesal ada, tapi redha aje la*
{PDT = Program Dua Tahun... so dua tahun aku kat sane... huhuhu. Kenapa dua tahun?
Sebab AddMath aku masa SPM dpt D}
nanti kalau sempat aku critakan yea syarat2 masuk matrik~^^

Universiti Malaysia Terengganu (2013-2014)
{Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan}

Hobi :
Menulis, berfikir, berangan(hahaha, berangan utk memperbaiki masa depan ya),
bawa motor laju-laju, masak resepi yang pelik-pelik, baca novel/buku/majalah,
cabar diri minum air segelas dalam masa kurang dari 30 saat,
 Layan FB, blogging, melukis abstrak yg x cantik,
latih main gitar(malangnya tali gitar dah putus aku kojekan..:P),
eksperimen~

In conclusion, aku punya hobi ialah buat benda pelik2 yg selalunya lah orang normal tak terpikir buat..
Tapi, takdelah melampau sangat..
haha, biasalah mencuba sesuatu yg selagi tak melanggar batasan/syariah~ ^^
Barulah eksperimen kannnn~^^

Minat :
Menulis, berkarya, main gitar(minat tapi... tak reti lagi.. Sape boleh ajar?), buat kerja gila...
Berfikir  utk melunaskan impian dalam merangka impian yg difikirkan...

Suka warna merah..
Kalau perasan, kat blog2 aku, aku suka bubuh warna merah bebanyak.. huhu..
Selain merah, aku suka pink jugak,
Tapi aku bukanlah seorang feminin-minin bagai ni kan...
*huhuhu, sorry masuk bakul golek2 lagi*

Muzik :
-akustik(EdCoustic),
-pop-rock band(CNBlue&FTIsland),
-Nasyeed(UNIC,  InTeam,  HiJJaz & byk lagi)
-DaVichi n some other nice-to-hear Korean songs~^^

Serba-serbi serba-sedikit :

Minat menulis/berkarya ni sejak sebelum UPSR lagi, tapi kekangan masa yang hampir sepenuhnya dihabiskan untuk akademik membuatkan aku agak lambat mengorak langkah dalam mencapai impian bergelar penulis cerpen/novel/blog. Heee~



Fanz of Lee Jong Hyun , the most handsome guitarist of CN BLUE, pop rock band from Korea~ ^_^
{Maybe because we were born on the same month of May n having same blood group too. That's why I adore him.. Ngeee~}
Plus, his skills when playing guitar is so amazing!
Mesmerizing me with his skillful hands...^^
His voice makes me melting too much~^^

Sebab tengok dia main gitar tu lah...buat aku teringin nak main gitar gak sampai pandai, tapi sampai sekarang belum tercapai... huhuhuh..

Aku ni agak pendiam dalam dunia nyata. Ramah kepada mereka yang pandai berbicara denganku.
(jenis pemendam mak aku cakap..huhuhu)

Suka berteka-teki. Baik dalam dunia nyata mahupun dunia penulisanku.

Terus-terang aku cakap aku seorang yang gila-gila dan kadang2 laser/kasar bila kurang sabar.

Jadinya, aku minta maaf lebih awal kepada mereka yg pernah terluka kerana diriku.
Baik yang aku lakukan dalam dunia nyata mahupun dunia maya.

Aku aktif menulis cerpen/novel sejak 2013.
`(tapi novel belum 1 pun publish, dalam proses nak habiskan full 1st mss(Penghalang Bahagia), baru sambung yg lain..)
-(cerpen mostly htr kat p2u n ilham karangkraf... n ada yg hantar kat contest..hurmmm, belum ada rezeki.. baru 1 cerpen  je yg baru dapat join dalam versi e-book)

Blogging pulak baru je aktif... dalam tahun 2014 gtu kot..

Start blogging sebab nak share karya novel yang bertajuk Penghalang Bahagia tu..
Tak sangka boleh serius hingga terilham nak create satu lagi BLOG (Celoteh Cik Ct)... 
yg menjurus kepada personal blog~^^

So, Cik Ct ada dua blog sebenarnya semenjak dalam pertengahan tahun 2015 ni..

First : http://duniactroxalynna.blogspot.com/ (Medium perkongsian karya novel/cerpen sahaja)
Second : http://celotehcikct.blogspot.com/ (My personal blog..Lately suka update pasal segmen2 blogger lain & Insya-Allah akan update my travel trip soon~^^)

*update* 13/12/2015
Blog Celoteh Cik Ct dah dibuka semula dengan URL baru :
http://ctroxalynna.blogspot.com

Aku dah start nak jinak2 dalam dunia blogger (blog DCR) ni sejak 2012 lagi, tapi masa tu busy giloss kat matrik (amboiii, kalah PM),
*gurau aje*

So masa tu tak sempat nak update apa-apa...
Lama kot blog 1st aku ni bersarang, siap ada tebuan lagi..
Hahaha...
Mianhae-yo! ^^

Jadi, bila korang jumpa profile ni,
tak kira daripada mana sumbernya,
maknanya Cik Ct baru nak aktif menulis semula di blog2 yg ada ni~^^

Moga siapa yg baca ni...
Dapatlah kita eratkan ukhwah melalui dunia blogging & dunia nyata hendaknya~^^

Harap mereka yang baca sudi tegur Cik Ct lepas dah baca...
Dapatlah kita berkenalan sesama kita~

Juga komen...
Agar dapat memperbaiki kelemahan diri ini.
 Dan dapat aku tingkatkan kualiti , agar bacaan yg lebih bermutu dapat aku kongsi... :)

Sekian~
Selamat membaca... :)

Salam sayang buat semua pengunjung~

Ikhlas daripada Cik Ct / Ct Roxalynna NH / Roxalynne ~^^

Kamsahamnida..!! ^_^

Tambahan :

Any enquiries, e-mail to :

ctroxalynna.nh@gmail.com :)